Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш с артишок и бакла

Киш с артишок и бакла

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Киш с артишок и бакла2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • Маслено тесто
  • брашно - 2 ч.ч. (300 г)
  • сол - ½ ч.л.
  • масло - ½ ч.ч. (125 г), на парченца
  • вода - 4 - 6 с.л., ледена
  • Плънка
  • лук - 1 стрък, зелен, на ситно
  • зехтин - 4 с.л.
  • бакла - 150 г, замразена, след това размразена
  • артишок - 180 г, замразен, след това размразен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • бяло вино - 3 с.л., сухо
  • сирене - 7 с.л., Рикота
  • яйца - 3 бр.
  • мащерка - 1 с.л., ситно нарязана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслено тесто: Брашното и солта се пресяват. Използва се блендер, за да се разбие и втрие маслото, докато сместа заприлича на трохи, Добавя се водата. Меси се бързо, за да се получи твърдо тесто.

Трохите се събират и се оформят на топка. Увиват се в найлон и се изстудяват в хладилника за 1 час. Фурната се загрява предварително.

Подготвя се форма за печене с диаметър 25 см. Запържва се зеленият лук на слаб огън около 5 мин. Прибавят се баклата и артишокът. Поръсват се със сол и черен пипер.

Добавя се виното и се оставя да къкри още 10 мин. Разбъркват се Рикотата, яйцата, мащерката, солта и пиперът. Разточва се тестото с дебелина 5 мм върху набрашнения плот. Тестото се разстила в приготвената форма за пай, като се отрежат стърчащите краища.

Цялата повърхност се надупчва с вилица. Зеленчуците се редят в тестото и се заливат със сместа с рикотата. Пече се около 25-35 мин., докато промени цвета си в златистокафяво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: