Начин на приготвяне
Започваме със свинското джоланче. То трябва се се почисти, нареже на мръвки и осоли. Кокълът, който сме отделили от месото, нареждаме на дъното на глинения съд, в който ще готвим. Около него слагаме и свинското месце.
Зеленчуците (картофи, моркови, целина) заедно с лука се почистват и нарязват едро. Ако печурките са дребнички, може да се оставят и ненарязани.
Осоляваме надребнения зарзават и го слагаме при месото в гювеча. Прибавяме и цели скилидки чесън. Добавяме бахара и другите подправки (дафинови листа и бахар).
Наливаме също така виното и пасираните домати. Отгоре поръсваме с пресен магданоз и захлупваме гърнето. Слагаме гювеча със свинско в студена фурна и я включваме на 220 градуса.
Ястието с джолан се пече половин час, след което понижаваме температурата на фурната и готвим на 180 градуса.
Това свинско с моркови и картофи в гювеч ще създаде истински празник на трапезата ви. Наздраве!
Коментари