Начин на приготвяне
Бутчетата и крилцата се слагат в йенска тенджера. Добавя се повечко вода, защото домашното пилешко се готви по-дълго време и за да отпусне бульонче. Покрива се с капака. Пече се един час.
Междувременно копривата се слага в тенджера. Залива се с вряла вода и се оставя да се попари. Измива се със студена вода. Това се прави, за да може да се нареже без да ни пари. Изцежда се и се нарязва на ситно.
След като месото се е задушавало един час, към него се добавят оризът и копривата.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Добавя се. Овкусяват се със сол и черен пипер.
Добавя се и пилешкият бульон, като се натрошава. Разбърква се. Пилешкото месо се оставя най-отгоре. Добавя се още вода и капакът се отстранява.
Оризът на фурна се пече още един час, като последните 20 минути отново с капак.
Оризът с коприва и домашно пилешко е много вкусна селска манджичка.