Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Сочна лазаня с кайма и гъби

Сочна лазаня с кайма и гъби

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Сочна лазаня с кайма и гъби
Снимка: Дони Ники
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Който не е хапвал лазаня досега, препоръчваме точно тази"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 1 пакет(500 г)
  • кайма - 500 г
  • лук - 2 глави
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • зехтин - 6 с.л.
  • моркови - 2 бр.
  • пресни гъби - 500 г (може и консерва)
  • домати - 2 - 3 бр. (доматена паста)
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • босилек
  • кашкавал - 200 г
  • За бешамела
  • масло - 50 г
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл (студено)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка се сипва зехтинът, в който се запържват лука, чесънът и нарязаните на кубчета моркови, добавят се почистените и нарязани на ситно гъби.

Каймата леко се размива с вода и се обърква с ръка, преди да се добави към другите съставки, така по-лесно ще се спои с другите продукти. Когато се задуши и каймата, се подправя с всички изброени подправки. Доматите се слагат последни.

В касерола се слага маслото да се разтопи, добавя се брашното, разбърква се до получаване на еднородна смес, прибавя се студеното прясно мляко (ако е топло ще се образуват бучки от брашното). Бърка се само в една посока до нужното сгъстяване. Подправя се с черен пипер.

В подходяща тава се сипва на дъното първо от бешамела. Отгоре се подреждат кори за лазаня.

Върху тях се слагат няколко лъжици бешамел, след това от плънката. Редуват се, докато свършат корите и плънката. Последно върху корите се завършва с бешамел.

Лазанята се пече на 180 градуса за 20-25 минути.

Изважда се и се слага отгоре настърган кашкавал, отново се връща във фурната до зачервяване на кашкавала.

Сочната лазаня с кайма и гъби е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Моля! Готвя в професионална кухня вече 10 години и тези неща ги знам от майстор готвачи с дългогодишен опит.
03.05.2022 11:46
Дони Ники
Дони Ники
Благодаря за съветите!
03.05.2022 06:19
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Когато готвите лазаня, морковите е добре да се настържат, така 1-во ще се сготвят по-бързо и 2-ро, самата лазаня ще стане по-плътна. Бешамелът се подправя с индийско орехче и бял пипер. Млякото може да се затопли предварително и така да се добави към така нареченото на кулинарен език- ру- запечено брашно. Когато слагате масло в тиган или тенджера е хубаво да сложите малко олио, защото има опасност да загори маслото. Лазанята Ви изглежда добре. Поздрави
03.05.2022 01:21