Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Запеканки»Лапад с кайма, ориз, лук и заливка

Лапад с кайма, ориз, лук и заливка

Лапад с кайма, ориз, лук и заливка
Снимка: Илияна Димова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Ястие с пролетен вкус, което обаче може да си приготвите по всяко време на годината"

Необходими Продукти

  • кайма - 150 г от свинско месо
  • ориз - 100 г
  • лапад - 150 г замразен
  • джоджен
  • лук - 1 бр.
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 щипка
  • къри
  • сол
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • продукти за заливката
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • бакпулвер - 1/2 к.л.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата от свинско месо смесваме с почистен и настърган лук, а който предпочита може вместо да настъргва, да нареже лука на ситно, олио 3-4 с.л. и вода. Слагаме да се задушават на котлона в тенджера. Когато каймата си промени цвета и стане на трохи, прибавяме замразения лапад и задушаваме, докато продуктите останат на мазнина.

Ръсваме червен пипер, черен пипер, сол, къри и джоджен на вкус. Прибавяме измития ориз. Разбъркваме няколко пъти и наливаме 3 ч.ч. топла вода. Варим до готовност на ориза и другите продукти. В подходяща тавичка изсипваме сместа.

Поливаме с разбити яйце и кисело мляко. Прибавяме и 1/2 к.л. бакпулвер, сол на вкус и брашно. Запичаме ястието във фурна с горно нагряване, докато се получи златиста коричка. Поднасяме ястието с чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: