Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача със семена за Димитровден

Погача със семена за Димитровден

Погача със семена за Димитровден
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"За светията и за всички, които носят неговото име - хапвайте топла погача и да сте здрави"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл хладка
  • прясно мляко - 180 мл
  • олио - 3 с.л.
  • свинска мас - 1 с.л. равна
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1 с.л. пълна
  • мая - 20 г
  • ленено семе - 1 с.л. смляно
  • царвично брашно - 100 г
  • яйца - 2 бр. без един жълтък
  • брашно - 750 - 800 г
  • олио - за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладка вода и със захарта се разбърква. Оставяме за 10 минути на топло да се активира. Сипва се в средата на двата вида брашно и смяното ленено семе.

С останалите продукти се замесва средно меко тесто. Оставя се 1 час да втаса. Разделя се на 13 топчета.

В тава 28 см върху хартия се нареждат 10 топки по края. Две от тях се разточват на малки кръгли кори с размер на чиния. Намазват се помежду с олио и се доразточва още малко.

Нарязваме на 10 триъгълничета. С дървено шишче, оваляно в брашно, се притискат в средата и поставяме върху всяка топка. От последната се къса малко тесто, дели се на три малки части и се оформят правоъгълници един върху друг, намазани с олио.

Навива се на руло и поставяме в средата. Останалото тесто се оформя на два тънки фитила, дълги 28 см, и се усукват като въже. Поставя се като венец край центъра.

Оставям така оформена погачата на топло за 20 минути, намазва се с отделения жълтък с 3-4 с.л. олио и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 170°C около 40 минути, като към края покривам с фолио.

Изважда се погачата, намазваме с масло или напръскваме с вода за мека коричка и покриваме с кърпа.

Честито на всички празнуващи Димитровден, бъдете здрави и щастливи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: