Начин на приготвяне
В удобен съд (аз го правя директно в тавичката, която ще използвам през цялото готвене) задушаваме ситно накълцания лук и чесън до омекване. Добавяме към тях почистения, измит и нарязан спанак.
Разбъркваме добре и задушаваме и до неговото омекване. Добавяме измития ориз и разбъркваме всичко много добре, след 1-2 минути добавяме 3 чаени чаши вода, сол, черен пипер, лют червен пипер и джоджен на вкус.
Поставяме тавичката с ориз в предварително загрята фурна, като разбъркваме от време на време.
Когато оризът е поел почти цялата вода, добавяме натрошеното сирене и киселото мляко, като отново всичко се разбърква много добре.
Връщаме обратно във фурната, докато се запече ястието с ориз и спанак.
Малко преди да изключим ястието, правим леки дупки (гнезда) в ориза и добавяме яйцата.
Допичаме до желаната твърдост на яйцата.
Сервираме топло и със студена бира/бяло вино.
Ориз със спанак и яйца на фурна може да се сервира като самостоятелно ястие или вегетарианска гарнитура.