Начин на приготвяне
В тиган с мазнината запържвам накълцаната на ситно глава лук с равна кафена лъжичка сол. Щом си промени цвета, прибавям изчистения и измит предварително ориз и запържвам, докато зрънцата станат прозрачни. Прехвърлям в тавичка.
Замразения спанак слагам в тигана на бавен огън, докато се размрази. Не е нужно да се добавя мазнина. Прибавям при него наситнения чесън. Овкусявам с универсална подправка и черен пипер.
Когато спанакът е вече напълно размразен (не чакайте да извира водата, която е пуснал) го прехвърлете при ориза. Налейте 5 и 1/2 ч.ч. гореща вода. Ако е нужно, доовкусявайте сега. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и сложете в предварително загрята фурна. Печете до готовност.
Моят начин на сервиране на ястието е като напълвам една чаша за сладолед от готовия спанак с ориз и обръщам в чиния.
Отгоре настъргвам малко кашкавал за разкош, гарнирам с кисело мляко и декорирам с накълцан магданоз.