Начин на приготвяне
Пъпките от глухарчета се набират от чисто място, преди да се разпъпят. Почистват се от дръжките. По желание може да ги измиете под течаща студена вода.
Бурканчетата се измиват и подсушават в слабо загрята фурна.
За маринатата водата, солта, захарта и ябълковият оцет се поставят в тенджера и се оставя течността да заври.
През това време на дъното на бурканчетата се добавят зърната черен пипер, бурканчетата се пълнят с пъпките от глухарче и леко се притискат. Трябва да останат около два сантиметра от ръба на буркана незапълнени. Отгоре се слагат по една-две люти чушленца за пикантност.
По желание може да добавите във всяко бурканче и няколко ивички от лимонена кора за по-свеж аромат. Пъпките от глухарче се заливат с горещата саламура, затварят се капачките, след което бурканчетата се обръщат с капачките надолу и се покриват с одеяло, докато изстинат напълно.
След около месец-два маринованите пъпки от глухарче са готови за консумация. На вкус много наподобяват мариновани каперси.
Бързо лесно и икономично допълнение към всяко ястие.
Добър апетит!