Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на ситно.
Лападът се измива и нарязва на лентички. В тенджера се слага олио да загрее. Добавя се лукът, за да се запържи.
Добавя се и лападът, да се задуши. Разопакова се свинския джолан.
Отстраняват се целите зърна черен пипер. Мръвките са нарязани, затова ако има останала някоя по-едра се накъсва.
Добавят се в тенджерата. Добавя се вода. Когато заври, се добавят фидето и сухите зеленчуци. Ври поне 5 минути.
Приготвя се мързелива застройка. В купа се слагат киселото мляко и яйцето. Разбиват се.
Добавя се вряла вода на тънка струйка /може да се използва и бюльона от супата/, като непрекъснато се разбърква. Добавя се повечко, за да се уеднакви температурата на застройката с тази на свинска супа, за да не се пресече, когато се добави.
Добавя се към супата с лапад. Овкусява се със сол и черен пипер.
Оставя се да поври още малко.
Ммм... свежата застроена супа с лапад и свински джолан е готова.