Начин на приготвяне
Сладкия пай с меренг е деликатен ефирен деликатес, можете да го приготвите с прясно маслено тесто и да добавите ябълки и кайсии.
Смесете брашното, захарта и солта, настържете кората от лимон в купата.
Нарежете маслото на кубчета, добавете към брашното и втрийте в брашното, докато получите едри трохи.
Добавете жълтъците и омесете твърдо маслено тесто.
Увийте във фолио и оставете в хладилник за 20 мин. Отделете малко от тестото да покриете плодовете, като го настържете отгоре.
Разточете вече охладеното тестото на кръг с дебелина около 4 мл за форма 20 дм.
Загрейте фурната 180 °C.
Сложете замразените ягоди и горски плодове (или от къпини, малини, черни и червени боровинки) в купа и ги разбъркайте с нишестето и захарта.
След това ги разпределете върху тестото.
Най-отгоре настържете отделеното малко тесто с рендето и равномерно разпределете върху плодовете.
Печем 35-40 мин (или 45-50 мин, ако ползвате замразени плодове) в загрята до 180 °C фурна.
Печете във фурната 30 минути.
След 30 минути от времето от печене и разбийте белтъците с щипка сол за около 3 минути, след което добавете захарта и продължете да разбивате още 5 минути, докато се образува лъскав меренг с връхчета.
Разнесете го върху плодовия сладкиш с пош или с шпатулка и върнете във фурната за още 20 минути на 170 °C или оставете на 180°C, докато се зачервят и станат хрупкави.
Зависи от фурната времето и температурата на печене. Ако сте с малка конвенционална фурна, печете на 200 °C 40 минути и после добавете белтъците за 20 на 180 °C. Следете за готовността, като го наблюдавате.
Вкусен пай с меренг ягоди и горски плодове е деликатен ефирен деликатес, можете да го приготвите от прясно тесто и да добавите освен горски плодове също и ябълки, кайсии.
Децата ви ще харесат този пай с безе. Много е нежно и вкусно. Зарадвайте гостите си с този плодов пай.
Да ви е сладко !
Коментари