Начин на приготвяне
Сварените картофи се отцеждат и намачкват с преса. В купа смесвате кайма, картофи, нарязан ситно лук, настърган кашкавал, сол на вкус, чубрица, кимион и яйцето.
Омесената кайма оформяте на топчета и сложете в хладилника да стегне, защото е мека сместа. През това време в загрято олио в тиган се задушва една глава лук, чушка и морков на парчета, поръсени с малко сол.
След като омекнат, сипете консерва домати, нарязани на кубчета, добавете сол и лъжичка кафява захар, риган и налейте топла вода.
След като заври свалете от котлона и половината смес сложете на дъното на йенска тава. Отгоре наредете кюфтенцата и сипете останалия сос.
Сложете във фурната апетитната запеканка на 190 С печете 25-30 минути. Извадете и поръсете с настърган кашкавал, върнете във фурната да се разтопи.
Сервира се топло поръсена с магданоз.
Добър апетит със запеканката за семейна вечеря!