Начин на приготвяне
За да си приготвим пъстърва по тази рецепта, трябва да си изберем прясна и средна пъстърва.
Рибата не трябва да е била дълбоко замразена.
Изчистваме вътрешностите и люспите, измиваме под течаща вода.
Подсушаваме много добре.
Аз отстранявам главата, опашката и я посолявам отвън и отвътре със сол, и поръсвам с малко черен пипер.
Оставяме така поне 1 час, за да се овкуси и осоли.
След като е минало това време я намазваме отвън с зехтина и поставяме в коремната кухина по няколко тънки резена лимон.
В тавичка си поставяме хартия за печене, която омазняваме и след това поставяме рибата.
Отгоре я поливаме с бялото вино.
Върху всяка пъстърва поставяме по няколко парченца краве масло.
Поставяме във фурната и печем рибата на 200 градуса, докато получи златиста коричка.
Пъстървата с бяло вино и масло на фурна е готова.