Начин на приготвяне
В дълбока тавичка се поставя джоланът и се полива със сока от лимона. Оставя се да постои така около 20 мин. Лукът се нарязва на ситно.
Морковите се почистват и нарязват вълнообразно, а гъбите се режат на четири всяка. Подреждат се гъбите, морковите и лука около джолана.
Овкусява се с подправките - сол, мед, чубрица, черен пипер, бахар, магданоз на ситно нарязан и доматено пюре. Всичко се разбърква добре.
Долива се вода около чаша и половина. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се 3 часа на 180 градуса. Веднъж свинският джолан се обръща да попие соса и от горната страна.
При нужда се долива още гореща вода. 10-15 минути преди да се изключи фурната се отстранява алуминиевото фолио, за да се запече свинското.
Свински джолан с гъби и моркови сервираме със със салата с рукола.