Начин на приготвяне
За приготвянето на тестото пресяваме брашното и активираме маята с малко вода, сол и захар.
Правим кладенче в брашното, добавяме трите яйца, прясното и киселото мляко и водата.
В процеса на месене добавяме олио и ако е необходимо - още брашно. Готовото тесто намазваме с олио, покриваме плътно със стреч фолио и оставяме да втаса за около час на топличко.
От втасалото тесто оформяме топчета за кръгла питка, нареждаме ги в на маслена тава и отново връщаме да втасат още малко. В загрята фурна на 180 градуса печем за 35-40 минути.
Когато питката с месо хване леко коричка, я намазваме с 50 г масло и разбит жълтък и връщаме за доизпичане.
За плънката слагаме свинския джолан в тава с лука и чесъна, доливаме малко вода и печем под алуминиево фолио поне два часа в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След това обезкостяваме и накъсваме месото. Слагаме го заедно с гъбите, останалото масло и соса от печенето в йенска тенджера.
Връщаме го във фурната до готовност на гъбите, за да се изпари излишната вода.
Щом месникът се охлади, я издълбаваме по средата. В нея изсипваме плънката и заливаме с малко от соса. Връщаме във фурната и печем още 10 минути.
Месникът със свински джолан и горски гъби е по рецепта на Шеф Манчев.
Приятен апетит!
Източник: Malvina Stoyanova - Кулинарна мрежа