Начин на приготвяне
С малък нож се шпикова месото - правят се отвори, в които се поставят скилидки чесън и зърна черен пипер на 4-5 места.
Взимаме тавата, в която ще печем джоланите и поставяме зехтин, соевия сос, млян черен пипер, сока от половин лимон, смачкани 1-2 скилидки чесън, малко мед, прибавяме 1-2 с.л. червен пипер и чаша бяло вино.
Разбъркваме добре всички съставки и поставяме джоланите вътре в тавата. Омазваме ги добре с подправките, които са в тавата. Прибавяме няколко клончета мащерка в тавата и още няколко зърна черен пипер, прибавяме чаша вода.
Покриваме тавата с фолио за печене.
Включваме фурната на 250 °C за 1 час, след което намаляме на 180 °C и продължаваме да печем до 3 часа.
При нужда се поставя още гореща вода в тавата при печеното свинско. С лъжица може да се вземе от соса и да се покрие джолана.
Петнадесет минути преди да е готово, се пече без фолио.
При сервиране се внимава, защото печен джолан на фурна може да се разпадне от кокала.
Опитай непременно и предложенията ни за вкусен джолан с картофи на фурна или този джолан с кисело зеле.