Начин на приготвяне
В купа изсипвате захарта и маята и добавяте 250 мл топла вода. Разбърквате добре и оставяте за около 10 минути, докато шупне и втаса.
Пресявате брашното, добавяте солта, добавяте втасалата мая и олиото и омесвате до получаване на меко тесто.
Докато тестото втасва, подгответе плънката на селския лучник. Почистете и нарежете лука на ситно.
В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и след като се сгорещи, добавете нарязания лук. След като омекнат, добавете доматите и каймата. Изпържете, докато каймата стане на трохи.
Добавете солта и подправките и разбъркайте добре.
Втасалото тесто разделете на две части, едната от които два пъти по-голяма от другата. Разточете двете топки тесто на две кори.
Намажете тава с диаметър 35-40 см с олио и сложете в нея по-голямата кора, тя трябва да излиза от тавата около 4-5 см. Изсипвате готовата плънка, слагате върху плънката втората кора.
Накрая запечатвате лучника, като “загъвате” останалите извън тавата краища на долната кора.
Пече се в загрята на 220 °C фурна, докато хване златиста коричка.
След като е готов, се поръсва с хладка вода и лучникът с кайма и домати се завива с кърпа за 8-10 минути.
Коментари