Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер, докато се сгъсти и се получи светложълта, пухкава смес.
Брашното се пресява и към него се добавят маята и солта и се разбърква. Към тях се прибавя и яйчената смес, топлото мляко, разтопеното краве масло и ванилията.
Замесва се меко тесто, прехвърля се на плот и се меси няколко минути.
При нужда се ползва още малко брашно. Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си. Втасалото тесто се разточва и се намазва с маслото.
Поръсва се с нарязаните на ситно шоколад и орехи и се завива на руло. Рулото се разрязва по дължина, като не се прекъсва от единия край и се увива около него, за да стане на плетеница.
Оставя се да втаса в кръгла форма, предварително застлана с хартия за печене.
Може да украсите козунака с филирани бадеми.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 40 минути. Проверявайте с дървено шишче дали е изпечен отвътре. Ако шишчето излезе без тесто, козунакът е готов.
След изпичане оставете да се охлади и извадете от формата. Поставете на решетка до пълното му охлаждане.
Усуканият козунак с шоколадова плънка е готов.