Начин на приготвяне
Хлябът се накисва в малко вода, докато омекне, след което леко се отцежда, размачква и се добавя към каймата.
Прибавят се и нарязаната на много ситно половин глава лук, измитият ориз, наситнен магданоз и едно яйце. Овкусява се със сол и черен пипер и се омесва добре.
Още по-разкошни стават кюфтенцата, ако в каймата се добави и малко настърган морков.
Морковчето, останалата част от лука, целината и стрък магданоз се слагат да поврят малко в тенджера с вода.
Гребва се с лъжичка от каймата и се оформят малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пускат във врящия бульон. Готвят се, докато каймата се свари добре.
Това време може да се използва, за да се приготви сосът за кюфтета яхния.
На дъното на тенджерка или касерола се смесват брашното и олиото и се запържват, докато брашното леко промени цвета си.
Съдът се сваля от котлона и при непрекъснато енергично разбъркване се добавя прясното мляко и част от бульона, в който са се варили кюфтенцата. Овкусява се със сол и черен пипер и се връща на котлона.
Вари се до желаната от вас гъстота. Аз предпочитам да не е много гъст, за да станат по-сочни кюфтенцата.
Сметана се разбива добре с малко от бульона и се прибавя към соса. Добавят се и кюфтенцата в соса и всичко се разбърква.
Поднася се кюфтенца със сметанов бял сос с нарязан на ситно магданоз.