Начин на приготвяне
Водата се затопля със солта и постепенно се добавя пресятото брашно. Разбърква се до гладка смес и се оставя да почине за два часа. Отстранява се получилата се пяна, добавя се зехтинът и се разбърква добре.
Сместа се изсипва в намазана с мазнина тава и се пече в предварително загрята фурна. Когато започне да се отделя от стените на тавата, фаринатата се изважда и отгоре се нареждат сушените домати и нарязаните на ивички тиквичка и патладжан, изпечени на грил.
На патладжана предварително се отстранява горчивината, като се нареже и се поръси със сол и се остави за половин час, а след това се отцеди. Посоляват се и се поливат с лимоновия сок.
Върху тях се нареждат колелца запържен лук. Поръсва се с пармезан и фаринатата се връща във фурната, докато се разтопи сиренето. Готовата фарината се поръсва с черен пипер, мащерка и розмарин.
Коментари