Торта Теди

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Торта Теди
Снимка: Дони Ники
1 / 5
16/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Прекрасна цветна торта, която ще зарадва всеки един рожденик"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • портокалов сок - 300 мл
  • олио - 300 мл
  • бакпулвер - 20 г
  • брашно - 390 г
  • какао - 60 г
  • Крем парфе
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • пудра захар - 100 г
  • заквасена сметана - 400 г
  • сладко от боровинки - 250 г
  • желатин - 2 пакетчета (по 10 г)
  • Втори крем
  • сладкарска сметана - 400 мл
  • пудра захар - 200 г
  • маскарпоне - 500 г
  • есенция портокал
  • Трети крем Маслен
  • масло - 300 г
  • кондензирано мляко - 1 кутийка (397 г)
  • есенция портокал
  • прясно мляко - 50 мл за напояване на блатовете
  • гелови боички
  • захарни перлички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блатове: Яйцата и захарта се разбиват с миксера до побеляване 8-10 минути.

Постепенно се добавят олиото, портокаловият сок и есенцията. Разбърква се още минута. Смесените в купа брашно, какао и бакпулвер се пресяват и се добавят постепенно на порции, като се разбъркват с шпатула внимателно.

Готовата смес разпределих в двете тави на фурната, покрити с хартия за печене. Пекат се на 170 градуса до готовност.

Изчаква се известно време да се охладят, след което внимателно с помощта на регулируем ринг се изрязват четири блата с диаметър 22 см (двата блата са от изрезките, това не е проблем, защото кремът ги скрива).

Крем парфе: Разбива се сладкарската сметана с пудрата захар до готовност, добавя се заквасената сметана и сладкото от боровинки.

Желатинът се пригитвя по описание на опаковката, изчаква се леко да се охлади и се прибавя към сместа.

Върху подложка се слага регулируемият кръг, обвит с ацетатна лента или хартия за печене.

На подложката се слага една супена лъжица от сместа и се поставя първият блат. Леко с четка се напоява блатът, защото е много крехък. Половината от парфе сместа се изсипва върху блата, заравнява се добре и върху нея се слага втория блат, отново с четката се напоява с прясно мляко. Останала половина от парфето се сипва и заравнява върху втория блат. Върху него се поставя третият блат.

Докато се приготвя втория крем, тортата се прибира в хладилника за 30 минути.

Вторият крем се приготвя по следния начин. Сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до плътен крем, добавя се маскарпонето и есенцията. Разбиват се с миксера за кратко до хомогенизиране на сместа.

Продължава сглобяването на тортата - напоява се третият блат и се покрива обилно с приготвения крем, отгоре се поставя последния четвърти блат, притиска се добре да се получи равна повърхност. Покрива се обилно с крем и се прибира в хладилника за половин час.

След това внимателно се отстраняват рингът и ацетатната лента, зафилва се от всички страни с подходящи шпатули. Докато се приготвя масленият крем, торта се прибира отново в хладилника.

С приготвения маслен крем се декорира охладената торта.

За масления крем мекото масло се развива за 4-5 минути с миксера до побеляване, добавя се кондензираното мляко постепенно и есенцията. Разбива се още 5-6 минути до получаване на гладък, плътен крем.

С гелови бои се оцветява масления крем и руски накрайници за лалета и рози се украсява тортата по ваше желание и вкус.

Тортата Теди е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: