Начин на приготвяне
Затоплете млякото и разтворете маята в него. Сложете 1 с.л. брашно и меда и оставете да шупне. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, оцет, яйцата, киселото мляко и меко масло.
Започнете да замесвате тестото, като постепенно сипвате и от шупналата мая. Оформете гладко и еластично тесто, покрийте и оставете да втаса за час на топло. Разделете тестото на две. Едната част разточете на кръгла кора.
Разрежете я на кръст, след това и успоредно, така че да се получат триъгълници. Навийте всеки триъгълник на кифличка и завийте краищата им, така че да наподобява луна. Подредете готовите кифлички в намазана с олио тава, като ги поставяте една до друга, обърнати към стените на тавата.
От другата част тесто отчупете малко и направете малки топчета, които сложете във всяка кифличка и в средата на тавата. Вземете останалото тесто и разточете на правоъгълна кора, намажете я с олио и завийте на руло.
С остър нож отрежете парчета с дебелина 2 см всяко - получават се нещо като охлювчета. Тях наредете в средата на тавата като придобие форма на цвете. Намажете с разбит жълтък, по желание поръсете с мак или сусам и оставете да втаса за още 30 мин.
Печете на 170 градуса около час до готовност. Тази питка беше по поръчка от моя малък племенник, която направих специално за него :)