Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питката за Теди

Питката за Теди

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Питката за Теди
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
25/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг тип 500 + около 150 г за доомесване
  • мая - 42 г прясна
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 50 г краве
  • яйца - 2
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • мед - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и разтворете маята в него. Сложете 1 с.л. брашно и меда и оставете да шупне. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете сол, оцет, яйцата, киселото мляко и меко масло.

Започнете да замесвате тестото, като постепенно сипвате и от шупналата мая. Оформете гладко и еластично тесто, покрийте и оставете да втаса за час на топло. Разделете тестото на две. Едната част разточете на кръгла кора.

Разрежете я на кръст, след това и успоредно, така че да се получат триъгълници. Навийте всеки триъгълник на кифличка и завийте краищата им, така че да наподобява луна. Подредете готовите кифлички в намазана с олио тава, като ги поставяте една до друга, обърнати към стените на тавата.

От другата част тесто отчупете малко и направете малки топчета, които сложете във всяка кифличка и в средата на тавата. Вземете останалото тесто и разточете на правоъгълна кора, намажете я с олио и завийте на руло.

С остър нож отрежете парчета с дебелина 2 см всяко - получават се нещо като охлювчета. Тях наредете в средата на тавата като придобие форма на цвете. Намажете с разбит жълтък, по желание поръсете с мак или сусам и оставете да втаса за още 30 мин.

Печете на 170 градуса около час до готовност. Тази питка беше по поръчка от моя малък племенник, която направих специално за него :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: