Начин на приготвяне
Продуктите са за глинен гювеч от 3 до 5 л.
Взимате свинското месо и го нарязвате едро заедно с лука го запържвате в тиган с масло или олио, по избор добавяте изброените подправки - без пресните.
След това нарязвате на едро картофа, тиквичките, моркова и чушката и ги поставяте в гювеча, овкусявате с изброените подправки.
Най-долу нареждате най-твърдите продукти - картофа и моркова и после чушките и тиквичките.
След като вече сте запечатали месото с лука, ги добавяте в гювеча, слагате доматите и в тигана, в който е запържено месото, сипвате 100 мл вода и го изсипвате в гювеча.
Задължително гювечът със свинско се пече на незагрята фурна, започвате от 180 °C, като заври, намалявате на 140-150 °C.
Пече се гювечът със свинско и зеленчуци 1 час и 30 минути, след като е завряло.