Начин на приготвяне
Пропорциите за песто Калабрезе могат да варират според вкуса.
Също така гъстотата на ароматното песто се регулира според конкретното ястие, което се приготвя или подправя с него.
Този сос често се поднася с паста, в която се слагат и наденички без ципата, раздробени на кайма.
Ето и как да го приготвите:
Обелете и нарежете лука на жулиени. Запържете в малко зехтин, докато омекне и стане прозрачен.
Сложете лука с всички други продукти в блендер, като твърдото италианско сирене трябва да е настъргано и смяно предварително. Бадемовото брашно се добавя само в случай че на по-късен етап искате да сгъстите.
Пуснете да се смели всичко и се образува паста - тя може да бъде гладка или по-едра, както ви харесва.
Не пропускайте лютия пипер, който дава завършения вид на доматеното песто.
Ако няма да използвате това песто на момента, добавете му още зехтин и съхранете в стъклено бурканче в хладилника до няколко дни.