Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пасти»Боровинкови петифури

Боровинкови петифури

Боровинкови петифури
Снимка: Кристиан Александров
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
68 мин.
Порции
10
"Разкошни сметанови петифури с наситен боровинков аромат - идеални за всички поводи с приятели и близки"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 14 с.л.
  • брашно - 14 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1/4 ч.л.
  • За крема
  • сметана - 300 мл сладкарска
  • захар - 3 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • желатин - 1/2 пакетче
  • вода - 1 ч.л.
  • сладко от боровинки - за намазване
  • За глазурата
  • бял шоколад - 100 г сладкарски/за разтопяване/
  • течна сметана - 3 с.л.
  • пудра захар - 1 ч.л.
  • боровинки - zа украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем.

Добавяме брашното, солта, ванилията и бакпулвера и отново разбиваме до хомогенна смес.

Покриваме правоъгълна тава с лист хартия за печене и леко я намасляваме. Изсипваме сместа отгоре и заглаждаме.

Печем блата в загрята фурна на 160 °C около 15-18 минути до златисто.

Изваждаме изпечения пандишпанов блат и го оставяме да изстине. След това го разрязваме през средата на широката част, за да получим два еднакви по-малки блата.Налагаме ги един върху друг и изрязваме отстрани краищата, за да оформим и заравним.

Намазваме отгоре и двата блата с по 2 с.л. сладко от боровинки и оставяме настрани.

Разбиваме сметаната със захарта и ванилията на пухкав крем. От него отделяме половината настрани и го прибираме в хладилника.

В другата половина от сметановия крем сипваме предварително разтворения във вода и след това загрят за кратко желатин. Разбъркваме и намазваме с него единия блат върху намазаната част със сладкото.

Заглаждаме и отгоре поставяме втория блат с намазаната със сладко част нагоре.

Разтопяваме шоколада и го смесваме с течната сметана и пудрата захар.

С тази глазура намазваме отгоре сглобения сметанов сладкиш и заглаждаме.

Прибираме в хладилника за една нощ да се стегне.

Нарязваме сладкиша на малки пастички и отгоре върху всеки шприцоваме розички от отделената сметана.

Върху всяка от лесните петифури поставяме по една боровинка.

Сервираме нашите боровинкови петифури на специалните си гости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
сладкото от боровинки е царят на сладката, върви и на сладко и на солено - супер рецепта
12.07.2022 18:57