Начин на приготвяне
Рибата се почиства от люспи и вътрешности и се подсушава с кухненска хартия. Овкусява се отвътре и отвън със сол и смлян черен пипер.
В чашка се смесват и разбъркват хубаво зехтинът и 4 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок.
С помощта на остър нож се правят по три прореза от двете страни върху кожата на ципурата (може и друг вид риба), след което се намазва отвътре и от вън с приготвената смес. В корема и се поставят по две резенчета лимон и стръкчета прясна мащерка.
Рибата се пече на загрята, намазнена плоча от двете страни около осем минути или до хубава и златиста коричка.
При печенето периодично се намазва със сместа от зехтин и лимонов сок.
Сервира се топла с гарнитура по желание с резенче лимон.
Рибата на плоча е готова.
Коментари