Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на кифлички Цвете

Питка на кифлички Цвете

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Питка на кифлички Цвете3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"С тази красива питка всеки повод ще е повече от празник"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр. *
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч. хладка
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 равна лъжица
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче жива 21 г
  • масло - меко за намазване на тавата и корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ще дам мерките в чаши с вместимост от 300 мл.

* 1 цяло яйце + 1 белтък в тестото и 1 жълтък за намазване на питката.

Брашното се пресява, добавя се солта, млякото се загрява и в него се разтварят захарта и маята, не се активира, сипва се в брашното, следват водата, олиото и яйце и белтък.

Бърка се с лъжица, докато тестото се събере на топка, леко лепкаво.

Не се меси повече. Покрива се купата с прозрачно фолио и се оставя да втаса до утрояване на обема.

Като е готово тестото за питката, се прехвърля на набрашнен плот и съвсем леко се премесва.

Разделя се на 4 топки, които почиват 15 минути. Разточват се до диаметър 25 см и всяка се маже с меко масло.

Подреждат се една върху друга, като горната не се маже, всички заедно се разточват на голяма кора, която се навива на руло. Режа рулото на пет еднакви части и една по малка.

От всяка част се разточват кори, които се нарязват на ленти до половината и се навиват на кифлички, които се подреждат в намаслена тава, а в средата се слага малката част като топче.

Оставя се да втаса питката на кифлички до удвояване на обема.

Маже се с жълтъка, разбит в капка олио. Поръсване със сусам по желание. Печенето е на 170 °C в загрята фурна. До желан загар.

Вкусна питка. Естествено можете да оформите всякак питка на кифлички Цвете. И на топчета или пък на шайби. Въпрос на предпочитания и виждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: