Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно, морковите - на колелца. Слагат се в тенджера със загрято олио и задушават, докато омекнат.
Зеленият боб се измива, подрязат се крайчетата на шушулките и нарязва на парчета.
Слага се в тенджерата при останалите продукти заедно с нарязаната на кубчета тиквичка и около 50 мл вода.
Малко след това се прибавят нарязаните на парчета картофи.
Зеленият фасул яхния се разбърква периодично. Прибавят се червеният пипер, брашното, пасираните или нарязани домати и се налива вода.
Зеленият боб се овкусява със сол и малко захар (за баланс на киселинността на доматите).
Ставя се да къкри на слаб котлон до увирането на боба и картофите.
Малко преди готовност на постната яхния се прибавят счуканите скилидки чесън, а накрая - нарязания на ситно копър.
Зелен боб с картофи в тенджера е постна гозба с полъх на любимите ни лета на село.
Коментари