Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пуешко месо»Шишчета»Пуешко сувлаки по гръцки

Пуешко сувлаки по гръцки

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Пуешко сувлаки по гръцки
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
23/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Не е нужно да ходите до Гърция, за да хапнете вкусно. Пригответе си тази вкусотия по гръцки и сами у дома."

Необходими Продукти

  • пуешки пържоли - 2 бр. от бут
  • зехтин - 90 мл.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • винен оцет - 2 с.л.
  • риган - 2 с.л. сушен
  • чесън - 1 бр. скилидка
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • За соса
  • кисело мляко - 250 мл козе
  • чесън - 1 бр. скилидка
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • краставици - 1 бр.
  • прясна мента - 3 бр. стръка
  • сол - 3 щипки
  • За сервиране
  • червен лук - 2 бр.
  • тиквички - 3 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешко сувлаки по гръцки, които ще ви станат любими.

Пуешкото месо се измива много добре.

Почиства се от ципите и се нарязва на малки парчета, които се слагат в купа.

Чесънът се счуква в хаванче.

В купа се изсипва зехтинът, лимоновият сок, оцетът, сушеният риган, чесънът и кимиона.

Прибавя се солта и миксът от пипер.

Разбърква се много добре.

Пуешкото месо се залива със сместа и се разбърква много добре.

Купата се завива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 12 ч.

След като се извади от хладилника, парчетата месо се нанизват по 5 бр. на дървени шишчета.

Шишчетата се пекат на предварително загрята скара.

За соса:

Козето кисело мляко се изсипва в купа.

Краставицата се измива, обелва и нарязва на малки кубчета.

Ментата се почиства от дръжките, листата се измиват и нарязват на ситно.

Чесънът се счуква в хаванче.

В киселото мляко се прибавят нарязаната на кубчета краставица, лимоновият сок, нарязаната мента, чесънът и солта.

Разбърква се много добре.

Тиквичките си измиват и нарязват на филийки.

Слагат се в купа.

Прибавя се зехтинът и солта.

Тиквичките се разбъркват много добре.

След като шишчетата се изпекат, на скарата се изпичат тиквичките.

Шишчетата сувлаки се сервират с млечния сос, измития, обелен и нарязан на кръгчета червен лук и печените тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: