gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Солена Торта»Пухкава солена торта с царевично брашно, сирене и лук

Пухкава солена торта с царевично брашно, сирене и лук

Ivi  VaccaIvi Vacca
Мастър Шеф
5336k1k2k
Пухкава солена торта с царевично брашно, сирене и лук
Снимка: Ivi Vacca
1 / 4
30/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Sopa Paraguaya е традиционен парагвайски царевичен хляб, приготвен от царевично брашно, свинска мас, мляко, сирене и яйца. Ще се влюбите в него"

Необходими Продукти

  • царевично брашно - 800 до 900 г полента
  • яйца - 6 бр.
  • мляко - 1 л
  • лук - 6 средни глави
  • сирене - 500 г меко бяло моцарела или др. прясно
  • сол - 1 с.л.
  • растително масло - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Sopa Paraguaya е традиционен парагвайски царевичен хляб, приготвен от царевично брашно, свинска мас, мляко, сирене и яйца.

Други съставки като семена от лук и анасон се добавят в зависимост от региона или личните предпочитания.

Съвременният вариант е със краве масло, вместо свинска мас, както е в рецептата. Добавете анасон, ако обичате този аромат, и ще имате истински вкус на това вкусно ястие.

Те обикновено се приготвят в Tatakua - занаятчийска пещ с форма на чаша, изработена от глина или тухли, често използвана в селските райони на Парагвай. Tatakua произлиза от термина Tata на гуарани, което означава огън, и Kua, което означава дупка. Обикновена фурна ще е достатъчна, ако нямате достъп до този тип фурна.

На външен вид и вкус тази вкусна солена торта е много подобен на Chipa Guazú; при приготвянето обаче се използва царевично брашно вместо пресни царевични зърна, което прави консистенцията по-скоро на царевичен хляб със сирене, отколкото на суфле.

В тиган на слаб огън се слагат 6 глави лук, нарязани на жулиени, с 200 г масло, 100 мл олио и се готвят 10-15 минути. В съд сложете царевичното брашно и малко по малко добавете млякото, като разбърквате, до поемане на 1 л.

Добавете задушеният лук и разбъркайте. Тази смес може да се направи и да се остави да престои покрита за 1 нощ в хладилника, за да може царевичният грис да се хидратира максимално. Сложете яйцата в блендер с щипка сол и разбийте до достигане на пухкава смес.

Добавете прясно меко сирене или моцарела към натрошената заготовка на ръка, добавете яйцата и разбъркайте с кръгови движения.

Загрейте тава с 50 мл олио (50 от 150 мл от общото количество ) във фурна на 220 °C за 10 минути. Извадете тавата от фурната, добавете сместа, разпределете равномерно и печете на 200 °C за 45-50 минути или докато придобие приятен златист цвят.

Извадете от фурната, оставете да почине 10 минути и сервирайте.

Добър апетит! Това е чудесна гарнитура към барбекю, задушени ребра или самостоятелно.

История на Sopa Paraguaya

За тази пухкава солена торта с царевично брашно, сирене и лук историците казват, че Дон Карлос Антонио Лопес, президент на Парагвай между 1841 и 1862 г., много обичал tykuetï или бяла супа, приготвена с мляко, сирене, яйца и царевично брашно, ястие, което било ежедневна основна храна на масата му.

Един ден, поради пропуск или прекалено много ангажименти готвачът сложил повече царевично брашно в супата от обикновено, което доведе до два проблема: първо, tykuetï вече не било течно, а пастообразно; второто, времето било твърде кратко, за да рестартират задачата си или да заменят любимото ястие с нещо друго.

И така, между страх и изобретателност, той решил да постави сместа в железен съд и да сготви в татакуа или „огнището“, с което получил гъста каша. Когато сервира супата на президента, готвачът, много уплашен, обяснил какво се е случило с ястието. Когато я опитал, Дон Карлос я намерил за толкова вкусна, че веднага я кръщава като парагвайска супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: