Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Здравословен кайсиев сладкиш без захар

Здравословен кайсиев сладкиш без захар

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85458119
Здравословен кайсиев сладкиш без захар
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Ехх...лятна сладка целувка с полъх на кайсии Поднесете този диетичен сладкиш с топка здравословен сладолед!"

Необходими Продукти

  • кайсии - - 6 бр.
  • яйца - 5 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • мед - 5 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този летен плодов сладкиш кайсиите се нарязват на кръгчета или тънки шайби. В тиган се изсипва зехтинът и след като се нагорещи, се поставят кайсиите. Запичат се и от двете страни до златисто. Сокът, който са отпуснали, се оставя настрани.

В тавичка се слага хартия за печене, след което кайсиите се подреждат плътно една до друга.

Кексовата смес подготвяме, като разбием, първо, белтъците на сняг, след това жълтъците, като към вторите прибавяме мед.

Към жълтъчената смес добавяме киселото мляко, в което сме погасили содата и отново разбъркваме, вече с шпатула. След получаването на хомогенна смес изсипваме орехите, брашното и бакпулвера. Бъркаме. Прибавяме ванилията и след това малко по малко изсипваме белтъците в получената смес.

Тестото трябва да стане въздушно и леко, затова не бива да се разбива с миксер, след като са разбити яйцата.

Изсипваме сместа в тавичката и печем на умерена фурна (около 170 - 180 °C) за около 30 - 40 минути или до готовност.

Когато кайсиевият сладкиш е готов, го обръщаме, за да може кайсиите да отидат отгоре.

След като изстине, с четчица се намазва отгоре с останалия сос от запечените кайсии.

По желание може да се поръси с пудра захар здравословния кайсиев сладкиш без захар.

Поднесете този диетичен сладкиш с топка здравословен сладолед!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: