Начин на приготвяне
Този сладкиш се получава страхотно пухкав, мек и вкусен. Пълнежът от сирене му придава изключителна свежест, а кайсиите балансират с вкус и аромат. Идеален е за консумация към следобедното кафе или чай и е достатъчно атрактивен за споделяне с близки гости и приятели.
Чаената чаша е с вместимост 250 мл, тавичката е правоъгълна с размери 32/20/7, може да използвате и кръгла с диаметър не повече от 28 см.
В купа разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес. Добавете на тънка струя олиото, продължете да разбивате и накрая сипете киселото мляко.
В друга купа пресейте брашното с бакпулвера, ванилията и какаото.
Съединете сухите и течните съставки като разбърквате с дървена лъжица до получаване на гъста хомогенна смес без брашнени бучки.
Измийте и почистете кайсиите, разполовете ги и махнете костилката.
В купичка разбийте крема сиренето със захарта, добавете заквасената сметана и ванилията. Получава се гъста млечна смес.
Загрейте фурната на 170 градуса. Сложете в тавичката хартия за печене, изсипете кексовата смес.
Със супена лъжица загребвайте по малко от млечната смес и поставяйте от нея на места върху кексовата смес, без да бъркате и да натискте, а отгоре наредете половинките кайсии.
Сложете тавичката във фурната и печете сладкиша за около 35 минути или до суха клечка.
Извадете готовия сладкиш и го оставете върху метална скара да се охлади. Поръсете с пудра захар и нарежете на парчета.