Начин на приготвяне
В купа се сипва киселото мляко и към него се добавя содата.
Разбърква се, докато содата се активира. След това следват всички останали съставки, като сиренето е натрошено, а кашкавалът настърган.
Омесва се хубаво, докато се получи не много лепкаво тесто. Тавата на фурната се застила с хартия за печене, която се намазва с олио. Фурната се включва на 180 °C.
С помощта на намазани с олио ръце се взима от тестото и се оформят малки сиренки, които се подреждат в тавата. Колко бройки ще излязат, зависи от големината им. При мен излязоха 20 броя.
Трябва да има разстояние между всяка от тестените закуски, защото по време на печене ще се надуят.
Оформените сиренки се намазват с помощта на четка с яйце, след което върху всяка се слага парченце масло. Пекат се до зачервяване- около 25-30 минути, като е добре да се наблюдават.
След като са готови, още докато са топли, с помощта на четка се намазват с размекнато масло.
Изключително вкусни са! Поднесете вкусни домашни сиренки с айрян или друга студена напитка по избор. Да ви е сладко!