Начин на приготвяне
С която чаша слагам захар, със същата и брашното.
Разделят се белтъци от жълтъци. Захарта се разделя повечето на белтъците и по-малка част на жълтъците.
Разбиват се добре белтъците, да станат на сняг, и без да се изсипват, като се обърне купата.
При разбиването на жълтъците се добавя освен захарта и олиото. След разтопяването на захарта жълтъците се прибавят към белтъците и бавно и леко се разбърква, докато се уеднакви сместа.
После се добавя пресятото брашно лъжица по лъжица. В намазнена форма се изсипва сместа.
Вкарва се в студена фурна и 15 мин само отдолу да се пече. После се пече още около 15 мин и отгоре да е включен реотанът. Пече се без вентилатор.
Може да се сложи какао - 2 с.л. в брашното, ако искаме да стане какаов цвят или да се поръсят орехи отгоре.
Поставям орехите 15 минути, след като се е пекло, за да стоят отгоре, а не да потънат в пухкавия кекс.
Изваден и обърнат, докато е топъл, кексът с орехи се поръсва с пудра захар или с разтопен шоколад по избор.
Вкусен и лесен кекс без бакпулвер, който е идеален за кафе с приятелки :)