Начин на приготвяне
За тази вкусна салата с леща бобовата култура се почиства, измива и оставя в съд с вода за едно денонощие в хладилника.
След това се отцежда, налива се нова и се сварява. Тиквичките се почистват и нарязват на кубчета. Посоляват се и се оставят поне за 2 часа да изтече излишната им вода.
След това се поставят в дълбок тиган с 2-3 с.л. олио да се запържат до приятен загар.
Краставицата се обелва от кората. Нарязва се на четири по дължина и след това на колелца.
Доматите се нарязват на ситно.
Лукът, чесънът и магданозът се нарязват на ситно.
В голяма купа или друг подходящ съд се поставя сварената и отцедена и изстинала леща, към нея се прибавят тиквичките, краставицата и доматите.
Подправя вкусната зеленчукова салата се със сол, лука, чесъна и магданоза.
Овкусява се с лимон и зехтин пъстрата салата с леща и тиквички.