Начин на приготвяне
Разтворете маята, захарта и 5 с.л. брашно в хладката вода и оставете на топло да втаса.
Добавете я след това към пресятото в купа брашно и сол. Добавете и 4 с.л. олио.
Замесете гладко тесто.
Извадете го от купата, посипете работния плот с малко брашно и месете тестото още няколко минути.
Готовото тесто оставете да втаса на топло в намазнена купа, покрито с кърпа, докато удвои обема си.
Застелете с хартия за печене тавата на фурната размери, сложете тестото и го разстелете с ръце. Отново покрийте с кърпа и го оставете да втаса за няколко минути.
Направете с пръсти вдлъбнатини по цялата повърхност на тестото, поръсете с 3 - 4 с.л. зехтин.
Декорирайте фокачата с чери домати, скилидки чесън, маслини, стръкове розмарин и листа от босилек. Поръсете с риган и и с четка намажете със зехтин. Поръсете сол.
Сложете я да се пече в предварително загрята на 180 градуса до зачервяване.
Изпечената фокача с чери домати и маслини полейте леко със зехтин.
Този хляб с маслини е класика от италианската кухня.