Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с джоджен и чери домати

Фокача с джоджен и чери домати

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Фокача с джоджен и чери домати
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Почнете ли да си похвапвате от тази фокача няма да спрете, докато не я изядете напълно Наистина е толкова вкусна"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • вода - 220 г
  • мая - 1 пакет суха
  • зехтин - 200 мл + 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л. + за посолване
  • джоджен - 4 с.л.+ още за поръсване
  • чери домати - 5 - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се тестото, като брашното се пресява в тавичка и към него се добавят солта и джодженът. Джодженът много добре трябва да е стрит и не трябва да има клечки.

Обърква се с лъжица, за да може джодженът да се смеси добре с брашното.

В чаша с хладка вода се добавя захарта и маята. Разбъркват се добре и се оставят да шупнат.

В брашно се прави кладенче и се сипва 80 мл зехтин. Бавно на порции се добавя и маята, като се бърка с лъжица или ръка, както ви е удобно. Замесва се меко и нелепкаво тесто.

В тавичка се сипва олио около 50 мл и хубаво се намазва. Тестото се разстила в тази тавичка с помощта на ръцете и пръстите ви.

Трябва да стане равномерно разстлано. Оставя се за около 30 минути да втаса. След като е втасало с пръсти се правят дупки по цялото тесто.

Измиват се и се нарязват на колелца чери доматите. Нареждат се върху фокачата. Посолява се цялата фокача с джоджен и сол, залива се с около 3 -4 с.л. зехтин.

Оставя се да около 10-15 минути да си почне. Слага се в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пече за 15 минути.

Фокачата с джоджен и чери домати е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
А в описанието пише 80 мл зехтин ?
31.08.2017 16:15
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Зехтина не е ли много 200 мл + 50 мл олио за намазване?
31.08.2017 16:13