Начин на приготвяне
Сварете картофите, обелете ги и ги намачкайте с преса.
Разтворете маята в топлата вода и оставете да шупне за 10 мин.
Пресейте брашното и го смесете с картофите. Добавете маята, солта и 1 с.л. зехтин.
Омесете еластично тесто (ако е необходимо, добавете още малко зехтин).
Поставете го в намаслена купа и го покрийте със свежо фолио.
Оставете тестото за фокачата да втаса за около час.
Разточете втасалото тесто на кора и я поставете в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.
Отгоре разпределете доматите, нарязани на половинки и маслините.
Натиснете ги леко отгоре, за да влязат навътре.
Напръскайте фокачата със зехтин, поръсете с морска сол и мащерка.
Печете фокачата с картофи, маслини и чери домати в предварително загрята на 220° за 15-20 мин.