Начин на приготвяне
Разтворете маята с около 50 мл от водата. Добавете захарта.
Пресейте брашното и добавете към него солта.
Налейте останалото количество вода при маята, добавете зехтина и изсипете на няколко пъти течността в кладенчето, направено в брашното.
Замесете меко тесто, което прехвърлете в намаслена купа. Покрийте го с фолио, за да не хване кора, и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто разпределете на 4 топки, които оформете на фокачи и ги наредете в намаслени със зехтин тави за печене.
Оставете тестото да почине за втори път за около 20 минути или докато се надигне.
След това го напръскайте със зехтин.
Нарежете доматите на половинки или на кръгчета. Подредете ги отгоре върху тестото.
Поръсете с риган, може да използвате и свеж.
Разпределете обезкостените маслини, нарязани на по-едро.
Изпечете фокачите на 180 градуса за около 20 минути.
Ароматната фокача с чери домати и маслини е много вкусна.