Начин на приготвяне
В блендер се смилат захарта и фино обелените лимонови корички. Трябва да се получи абсолютно гладка, леко влажна и силно ароматна лимонова пудра захар.
Към нея се чукват трите яйца и хубаво се разбиват с миксер. Добавят се постепенно олиото, киселото мляко, щипка сол и пресятото с бакпулвера брашно.
Разбърква се до хомогенна и гладка смес, която се сипва в намазнена и набрашнена форма за кекс.
Посипват се боровинките и се притискат или разбъркват леко с шпатулата, така че да потънат в тестото.
Важно е да използвате от дребните горски боровинки, които са в пъти по- сладки и ароматни от все по- често срещаните на пазара едри изкуствени сортове боровинки, които поне според мен са напълно безвкусни.
Печете боровинковия кекс на 180 градуса за около 40 минути или до суха клечка.
След като извадите от фурната, изчайте 10 минути, обърнете върху решетка и оставете да изстине плодовият сладкиш.
Поднесете с хубаво кисело мляко!
Добър апетит!
Кекс с кисело мляко и пресни боровинки - радост за малки и големи.