Начин на приготвяне
Крушките за сладкиша се измиват и с подходящи инструменти се издълбават от долната им страна, изважда се внимателно цялата им сърцевина.
В купа се смесват бадемовото брашно, пудрата захар и портокаловата есенция. С ръка се напълват крушите с така получената смес.
В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер, добавят се олиото и преситените сухи съставки от брашното, какаото и бакпулвера, сместа става доста гъста, за това се добавя портокаловия сок и последно се слагат орехите.
В малка форма - правоъгълна или кръгла, с незалепващо покритие, с диаметър 18 см. намазнена предварително, се поставят крушките с плънката надолу.
Около тях се сипва внимателно какаовата смес. Пече се какаовият сладкиш на 160 г за около 30 минути, до суха клечка. Оставя се да изстине, изважда се внимателно, защото е ронлив и се декорира по желание с нутела и орехови ядки.
Какаов сладкиш с пълнени круши е по-интересно и оригинално предложение за плодов сладкиш.