Начин на приготвяне
Тази супа топчета без ориз е вкусна и засищаща.
Морковите, картофите и пиперът се режат на дребни кубчета.
Слагат се в 1, 5 л студена вода, добавя се и половина глава лук.
Зеленчуците се посоляват и се слагат да се варят.
Каймата се омесва като се подправя с чубрица и черен пипер. Към нея се прибавя останалата половин глава лук, както и малко от пипера и морковите, от които сме заделили малко количество.
С влажни ръце се оформят малки топчета, които пускаме при врящите зеленчуци.
След като топчетата изплуват на повърхността към супата се прибавя нарязаният домат и фидето.
Супата с топчета се вари още десетина минути, след което се сваля от котлона и се прибавя ситно нарязан магданоз.
За варената застройка киселото мляко се сипва в подходящ съд, прибавя се кафена чашка вода и една лъжица брашно. Слага се на котлона и се бърка с телена бъркалка, за да не стане на топчета.
Счупва се и яйцето към тази смес и се бърка, докато застройката заври.
След това се сваля от котлона и се смесва с няколко черпака от горещия бульон на супата.
Варената застройка се изсипва в тенджерата при супата, при непрекъснато бъркане.
Супа топчета с картофи и варена застройка - класика, която никога не омръзва.
Коментари