Начин на приготвяне
Яйцата за кекса се разбъркват на пяна.
Прибавя се захарта и се разбърква много добре.
Оставя се да престои 20 мин. при периодично разбъркване, за да започне да се разтопява захарта.
Брашното се изсипва в купа, в която ще се разбърква.
Прибавя се бакпулверът и ванилията.
Разбърква се много добре.
Прясното мляко се затопля на стайна температура.
В отделна купа олиото се разбърква с козето прясно мляко.
В брашното се прави кладенче, в което се изсипват яйцата със захарта и олиото с прясното мляко.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес, с която да се образуват балончета при разбъркването.
Една трета от сместа се отделя в малка купа, в която се прибавя какаото.
Разбърква се много добре, за да се не получат топчета от какао, които не се разтворени.
Бялата смес се изсипва във форма за кекс, която предварително е намазана с олио и брашно.
Отгоре се изсипва кафявата смес, като се разпределя равномерно.
Печем шарения кекс 50 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Лимецов кекс с какао от старите тефтери е вкусен здравословен сладкиш.