Начин на приготвяне
Яйцата за сладкиша се разбиват на пяна в отделна купа.
Прибавя се захарта.
Яйцата се разбъркват със захарта и се оставят 20 мин., за да започне захарта да се разтопява, след което се разбиват до побеляване.
Лимонът за кекса се измива много добре и се настъргва на ситно ренде.
Водата се затопля леко и малка купа.
Прибавя се олиото и се разбърква много добре.
Лимецовото брашно се изсипва с купа, в която ще се разбърква.
Прибавя се букпулверът и настърганата лимонова кора.
Разбърква се много добре.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват яйцата със захарта и водата с олиото.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Маслото се разтопява и се изсипва в тавичката, в която ще се пече.
Прибавя се 3 щипки брашно и тавата се намазва от всички страни с масло и брашно.
В тавата се изсипва сместа за лимецовия кекс.
Пече се 40 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.
След като изстине, ретро лимецов кекс се нарязва на квадрати и се поръсва с пудра захар.
Коментари