Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете в средата кладенче. Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта и мъничко брашно. Оставете да шупне.
В кладенчето сложете сол, оцет и яйцата. Замесете от тестото, като сипвате от маята до получаване на топка гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса за 1 час.
Когато тестото втаса го извадете и натиснете в средата с юмрук, за да излезе въздухът.
Разделете тестото на 3 равни части. Разточвате всяка част и поръсвате обилно с маслини.
След това навивате всяка част като руло и нарязвате на равни филийки. Нареждате ги в намазнената тава.
След като наредите всички филийки ги намазвате обилно с жълтъка/жълтъците и поръсвате с микса от семките.
Слагате питката да се пече на предварително загрятата на 170 градуса за около 45 -50 минути.
Пухкавата маслинова питка е готова.
Коментари
Идеята за питката е добра.