Начин на приготвяне
Използваме замразени и сварени или бланширани миди. Оставят се да се размразят една нощ в хладилника. Измиват се и се пускат за 2 минути в 400 мл вряща вода.
Междувременно на котлона се слага тиган с маслото, зехтина и нарязания чесън. Запържва се съвсем леко и внимавайте, защото чесънът загаря бързо.
След максимум минутка сипвате виното. Когато сосчето заври, добавете мидите заедно с бульона, в който са поврели, като не сипвайте абсолютно всичко (без значение колко добре са измити мидите, винаги има шанс нещо мръсно да падне от тях по време на варенето).
Оставяте ги да поврят още 3-4 минути на ниска степен на котлона и добавяте гъбения фикс, сол на вкус, ако фиксът не е пресолен и малко копър, нарязан на ситно.
След още минута-две и гъбеният сос започва да се сгъстява, изключвате котлона и дърпате тигана.
Мидите с гъбен сос са готови.