Начин на приготвяне
Избирате тънки и дълги патладжани, измийте и нарежете на филийки по дължината. Поставете ги в купа със солена вода и оставете за 30 минути.
През това време подгответе си панировката, като в отделни чинии поставите пресятото брашно и разбитите яйца с вилица.
Изплакнете и подсушете филийките патладжан, поръсете със сол и черен пипер на вкус.
Загрейте олиото в тиган на умерен огън, оваляйте всеки резен първо в брашно, а после в разбитите яйца. Изпържете патладжана от двете страни до златисто-кафяв загар.
Подредете в чиния застлана с кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина при пържене.
Почистете лука и смелете в блендер. Обелете и смелете доматите в блендер. Нарежете чесъна на тънки филийки.
В подходяща тенджера загрейте олиото и добавете лука, запържете за около 3-4 минути.
Прибавете доматения сок и варете, докато сокът им намалее и врящите домати започнат да пръскат. Тогава прибавете захарта и сол на вкус и чесъна и оставете за още 5 минути да поври.
Отстранете тенджерата от котлона, прибавете сухите босилек и риган, разбъркайте и оставете доматения сос под капак за 10 минути.
Панираният патладжан по селски с доматен сос е готов.