Начин на приготвяне
За сиренето използвам домашно краве мляко.
Загрява се до телесна температура и на всеки литър мляко се слагат по шест капки мая за сирене. Аз винаги слагам към нужните капки още шест. Ако се притеснявате, че млякото носи бактерии, може да ползвате пастьоризирано.
Разбърканото с маята мляко се покрива и престоява така час и половина, след това се нарязва с чист остър нож на квадрати и се оставя покрито още половин час.
След това се налива в чисто и мокро цедило от тензух или няколко ката марля и се оставя да се цеди - около 2-3 часа.
Цедката с домашното сирене се притиска с тежест, в тавичка с наклон, повдигната с нещо в единия край, за да се оформи питката сирене и да се изцеди добре, така стои около 12 ч.
След това го вадим от цедката и го осоляваме.
Домашното сирене от краве мляко е готово.