Начин на приготвяне
Настържете тиквичките и ги оставете настрана, да се отцедят.
Накълцайте лука и чесъна на ситно и ги запържете в разтопеното на умерен огън масло (само около 40 г от него).
След четири минути добавете тиквичките и гответе до омекването им.
Сипете ориза, без да го миете предварително, и бъркайте около три минутки. Овкусете със сол и черен пипер.
Тук по желание може да си добавите и около 100 мл бяло вино и да бъркате, докато се изпари, преди да преминете към следващата стъпка.
Налейте бульона - горещ и на части. Докато една част от течността не се е поела от ориза Арборио, не наливайте следващата. Бъркайте през цялото време, за да отдели оризчето повече нишесте и да се получи характерната за ризотото кремообразност.
Готвенето на ориза не трябва да превишава 14 минути или толкова, колкото е указано на пакета на конкретния сорт. Освен Арборио може да ползвате и друг подходящ за ризото сорт ориз.
За финал сложете маскарпонето, част от пармезана - настърган, и останалото масло, както и още сол и пипер, ако е нужно.
Бъркайте, докато се разтопят маслото и сирената.
Сервирайте вкусното ризото с тиквички и маскарпоне поръсено с люспи пармезан и украсете всяка порция с листа от ароматен пресен босилек.
Добър апетит!