Начин на приготвяне
Здравейте, готвачи!
Поради динамичния ни живот напоследък реших да направя серия с лесни, вкусни и най-вече полезни рецепти. За трениращите спорт и/или тези, които не обичат да готвят, съм приготвил няколко интересни решения.
Всички знаем, че рибата е богата на омега-3 мастни киселини, незаменими аминокиселини, които нашето тяло не може да произведе само, но много малко от нас знаят за витамините и микроелементите, които ни носи.
Тази рецепта за печена риба, колкото е лесна, толкова и универсална за всякакъв вид риба.
Имайте предвид, че рецептата може да бъде усъвършенствана за романтична вечеря или за гости - с малко джинджифил, дафинов лист, чесън на прах, черен и пушен червен пипер, с домашно приготвено картофено пюре.
Ето и как да я приготвите:
Първо, измийте хубаво рибата (ако се налага, минете повърхността и няколко пъти с нож, за да паднат и дребните люспички, острието на ножа трябва да сочи към главата и да се започне от опашката към нея, без да прилагате натиск).
След това взимаме алуминиевото фолио и го разстиламе върху масата (фолиото трябва да е 2 пъти по-дълго и 2 пъти по-широко от тялото на рибата.
Напръсквам фолиото с олио, без да прекаляваме, и подреждаме нарязаните на кръгове (както е показано на снимките) домат, шалот и лимон.
Поставям предварително овкусената риба (в случая е готова подправка за риба, за по-лесно) и покривам със същите, но по обратен ред лимон, домат, шалот.
Завивам с фолиото и пускам във предварително загрята фурна на 200 °C за 20 мин.
След тези 20 мин намалявам на 150~160 °C за 40 мин рибата във фолио.
Е, това е. Бързо, лесно и вкусно! Сервираме със салата от останалите продукти и царевица по мой вкус :)
Бон Апети с моята рецепта за скумрия и пъстърва във фолио за начинаещи!